Vintage design verlichting

Merken

Scandinavische merken

Scandinavisch design is populair als nooit tevoren! Met name de Deense Design merken zijn enorm gewild zowel in lampen, meubels, accessoires en mode. Wat is het geheim achter het grote succes? Zijn het de oude klassiekers uit de hoogtijdagen van de jaren 50 die Denemarken nog steeds op de voorgrond houden? Hieronder neem ik u mee op reis terug in de tijd om het Deense design eens nader bekijken.

In de naoorlogse periode was er weer een vruchtbare voedingsbodem voor ontwerpen, ontwikkelen en produceren. Overal bloeiden nieuwe initiatieven en kwamen de creatieve krachten tot uiting.

Ontwerpers

Hans Wegner, Arne Jacobsen en Poul Henningsen behoren tot de beste uit die tijd en hun ontwerpen zijn eigenlijk alleen maar populairder geworden. De ontwerpen zijn ontstaan met het idee om goed handgemaakt meubilair te maken dat toegankelijk was voor de algemene bevolking en dat jarenlang moest meegaan. Klassiekers als The Ant, de Y-chair en The Egg waren toen populair, maar de ontwerpers hadden waarschijnlijk geen idee hoe populair ze jaren later zouden zijn!

Poul Henningsen ontwierp de eerste PH-lamp in 1926, maar pas met de PH5-lamp, geproduceerd in 1958, werd de PH-lamp openbaar eigendom. De lamp was direct een groot succes door de revolutionaire schermvormen, die zorgen voor een spectaculair licht. Deens design merken werden synoniem voor modernisme en functionalisme.

Veel bekende ontwerpers van toen en nu hebben een of meer prachtige designlampen op hun cv, bekijk onze site voor het huidige aanbod van deze lampen.