Vintage design verlichting

Afbeelding die toont hoe met de juiste verlichting sfeer kan worden gecreëerd.

Bij de beleving van een ruimte spelen licht en verlichting een grote rol. Licht is essentieel, toch krijgen de muren en vloeren vaak meer aandacht. Pas op een later moment komt verlichting aan de orde. Verlichting is fundamenteel voor de uitstraling van een ruimte. Met de juiste armatuur creëert u sfeer in uw woning. Hiervoor is het belangrijk om goed voor ogen te hebben naar wat voor verlichting u opzoek bent. Lees hieronder meer over het belang van goede verlichting voor de sfeer in uw huis.

Creëer sfeer met goede verlichting

s’ avonds staat of valt de ambiance in een ruimte met sfeervolle verlichting. Het grote geheim achter sfeervolle verlichting is het spel van licht en schaduw. Deense Designers als Louis Poulsen en Poul Henningsen ontworpen verlichting gebaseerd op de perfecte balans tussen deze factoren. Met de juiste armaturen legt u met licht de nadruk op de belangrijke elementen en kunt u andere delen in het donker laten verdwijnen. Hierdoor ontstaat spanning in de ruimte

Afbeelding van een lamp ontworpen door Joakim Fihn voor Belid Type 1291 Picasso

Joakim Fihn voor Belid

Type 1291 PicassoHet gebruik van een centrale lichtbron die de gehele ruimte verlicht draagt niet bij aan de sfeer in een ruimte. Zogeheten functionele verlichting is echter wel noodzakelijk bij klussen als opruimen en schoonmaken. Door het plaatsen van meerdere armaturen met verschillende functies creëert u een aangename ambiance. Laat de armaturen de begrenzing van de ruimte verlichten, hierdoor ontstaat een behaaglijk gevoel. Dit kunt u bereiken door bijvoorbeeld met een spotje een schilderij te verlichten. Ook door het plaatsen van wandlampen aan weerszijde van een ruimte ontstaat een warme sfeer, tevens oogt de ruimte hierdoor groter. Verder kunnen ook schemerlampen bij dragen aan de sfeer in een ruimte. Door het gebruik van verschillende armaturen zoals staande lampen, hanglampen, wandlampen en schemerlampen kunt u het licht verdelen over de verschillende lagen van de ruimte.

Sfeer verlichting

Om sfeer met licht te kunnen creëren is het tot slot belangrijk dat het licht niet verblind. De Deense ontwerper Poul Henningsen probeerde zijn leven lang niet-verblindend licht te creëren. Door het licht te richten waar het nodig was en zachte schaduwen te creëren met de gloeilamp als lichtbron. Een voorbeeld hiervan is de Louis Poulsen PH 4/3 pendel die werd gelanceerd in 1966. Het is ontworpen volgens het systeem met 3 schermen en gebaseerd op een logaritmische spiraal, waarbij het brandpunt van de lichtbron zich in het midden van de spiraal bevindt. 

Tip: Maak een lichtplan

Met behulp van een goed lichtplan krijgt u inzicht in de basisverlichting van de ruimte. Hiervoor is het allereerst van belang om te weten wat de indeling van de ruimte wordt en hoe het interieur eruit komt te zien. De indeling van de ruimte speelt een essentiële rol bij de plaatsing van verlichting. Daarnaast speelt het materiaal en kleurgebruik een rol om het effect van verlichting te kunnen voorspellen. Meer licht zal nodig zijn bij het gebruik van donkere kleuren omdat deze het licht absorberen. 

Zorg ervoor dat u tijdig een lichtplan maakt. Sommige armaturen moeten worden ingebouwd, hier moet tijdig rekening mee worden gehouden bij de bouw. Door tijdig een lichtplan te maken kunt u bij de bouw of een verbouwing rekening houden met de benodigde stroompunten en eventueel ruimte voor inbouwspots.

Een aantal tips voor het maken van een goed lichtplan:

  • Maak een indeling van de ruimte en pas hierop de basisverlichting aan
  • Na het bepalen van de basisverlichting komt de accentverlichting
  • Zorg voor een onafhankelijke bediening van groepen verlichting
  • Een lichtplan kunt u opstellen voor de zowel de gehele woning als voor afzonderlijke ruimtes

Scandinavische Lampen

Het unieke van de Scandinavische lichtcultuur is dat verlichting en gezelligheid nauw met elkaar verbonden zijn. Het lampontwerp gaat niet alleen over de vorm. Het doel van de lamp is dus niet alleen om licht te geven, maar om door te gaan met het creëren van prachtige designobjecten die zowel sieren als gezellig licht geven in uw huis. Met ons ruime aanbod van Scandinavische lampen kiest u voor goede verlichting en sfeer in uw huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *